NO a les altes injustificades, SI a un tracte digne de les persones malaltes!
Uneix-te a la Plataforma contra els Abusos de l'ICAM i l'INSS!

dimecres, 8 de juny del 2016

Convocatoria Roda Prensa Judici Naty demà 9 de Juny




La Naty porta l’alta mèdica injustificada de l’INSS i l’ICAM a judici

Aquest dijous se celebra el judici per la impugnació de l’alta mèdica injusta que va ser notificada a la Natividad López, la noia que va acampar el passat mes d’octubre davant de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM).

La Plataforma d'Afectades de l'Institut d'Avaluacions Mèdiques (la PAICAM) convoca una concentració solidària a la porta del Jutjat Social a les 9.30h per expressar el seu rebuig als criteris economicistes d’aquest ens avaluador de la Generalitat.



El proper dijous 9 de juny tindrà lloc el judici per la impugnació de l’alta mèdica injusta que va ser notificada a la Natividad López mentre encara patia –i continua patint— greus seqüeles físiques de les seves malalties. Es tracta d’un cas més en que l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) posa els criteris econòmics per sobre del mèdics, segons venen denunciant diversos sindicats i col·lectius. Davant d’aquesta situació d’injustícia, s’ha creat la Plataforma d’Afectades de l’ICAM, la PAICAM, que convoca una concentració solidària el dia del judici a les 9.30h a la porta del Jutjat Social, a la Ciutat de la Justícia.
La Naty, com és coneguda al seu entorn, va donar a conèixer el seu cas el passat mes d’octubre, quan va acampar davant de l’ICAM com a gest de protesta contra el comunicat d’alta mèdica tramitat per aquest organisme després de 18 mesos de baixa. Aquesta comunicació es produeix mentre es troba a l'espera de judici per obtenir el reconeixement de la situació d'incapacitat laboral com a conseqüència de les gravíssimes afectacions produïdes per un infart i posterior ictus cerebral.“Em voleu veure morta? Doncs ara viuré aquí”, es podia llegir a la pancarta que penjava sobre la seva tenda.
Arran de l’acampada, diverses persones i col·lectius van decidir posar en marxa la PAICAM, amb l’objectiu de denunciar els criteris economicistes de l’ens avaluador de la Generalitat a l’hora d’imposar altes mèdiques i denegar invalideses. Aquesta línia d’actuació, en coordinació amb el Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) afecta greument els drets de les persones malaltes, ja que les obliga a treballar quan encara no es troben en condicions físiques o els neguen pensions que els evitaria caure en l’exclusió social. En el cas de la Naty, per exemple, la situació d’alta mèdica suposa privar-la de la minsa prestació de 300 € que fins ara percebia i suposaven la seva única font d’ingressos.


 
 
La polèmica actuació de l'ICAM

Catalunya és una de les poques comunitats que té aquesta competència transferida, doncs tant el reconeixement com el pagament de prestacions en concepte d’invalidesa correspon en exclusiva a l’INSS que assigna una partida pressupostària a l’ICAM per desenvolupar aquesta funció. El pressupost, però, està vinculat de forma estricta al compliment del que s’anomenen “criteris de racionalització de la despesa mèdica” o el que és el mateix, rígids paràmetres referents tant a la durada mitjana de les baixes com a la xifra total d’invalideses proposades per l’ICAM. D’aquesta forma, per tant, si segons criteri de l’INSS les baixes tramitades per l’ICAM resulten excessivament llargues o es proposa un volum d’invalideses superior a allò que estima “racional” el propi INSS, es redueix de forma més que considerable els fons traspassats per l’INSS a l’ICAM. L’incentiu sembla haver estat molt efectiu si atenem a les estadístiques. Així, per exemple, la durada mitjana de les baixes per treballador i any ha passat de 12,7 dies l’any 2007 a tan sols 9 dies al 2013. I pel que fa a les invalideses, l’ICAM ha passat de rebutjar el 27,28% de les peticions tramitades durant l’any 2008 a fer-ho en un 40% dels casos al 2013.

Per tot això, convoquem als mitjans de comunicació, moviments socials i a la ciutadania a una Concentració el proper dijous 9 de Juny a les 9.30 h a la porta del Jutjat Social, a la Ciutat de la Justícia (Gran Via de Les Corts Catalanes, 111) per donar suport a la Naty i explicar els motius del judici que s’hi celebrarà.









0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

newer post older post Home